Witon! W ostatnim czasie dostałem kilka PMów z pytaniami o sposób prowadzenia Gidli. Dlatego postanowiłem rozjaśnić tą sprawę dla szerszego grona - a nóż widelec kogoś więcej to zainteresuje.
Ważnych jest dla mnie kilka spraw na które kładę nacisk i ich wymagam - myślę że nie są to wielkie wymagania.
1. Uważam że jeśli chce się stworzyć coś więcej niż gilidię "hej chopy dawajta robimy gildia bedziem grać razem i będzie fajnie" przede wszystkim potrzebna jest organizacja. Dlatego przykładam dużą uwagę do gilidyjnej strony, bo to jedyne miejsce gdzie Leaderzy mogą przekazać sprawy organizacyjne wszystkim członkom gildi bez wyjątku. Jeśli ktoś ma problem żeby na 2 minuty zalogować się na forum i sprawdzić czy nie ma dodanych eventów bądź innych newsów które są - z punktu widzenia Leadera/Gildii - ważne dla organizacji gildii - nie pobędzie długo w SeeD. Z drugiej strony - jestem przeciwko jakiegokolwiek rodzaju zmuszaniu ludzi do logowania - na zasadzie "jeśli nie grasz conajmniej X dni w tyg po Y godzin to się nie nadajesz. Każdy ma swoje życie i jeśli ktoś się nie pojawi na evencie/raidzie etc. to nie ma najmniejszego problemu. ALE - dostaję białej gorączki jeśli coś jest w Kalendarzu gildyjnym/dziale News od tygodnia, a ktoś się loguje i pyta "jaki event?" . Witki opadają.
2. Trzeba mieć pomysł na gildię - chciałbym aby każdy członek był dumny (na tyle na ile można być dumnym z wirtualnych spraw :) z bycia w SeeD i utożsamiał się z gildią, bo tylko tak stworzy się silną grupę.
3. Nie prowadzę rekrutacji na siłę - uważam że jeśli komuś zależy, to nie trzeba mu będzie powtarzać 16 razy aby zarejestrował się na forum czy włożył sygnaturkę gildyjną do profilu. Bardzo patrzę na zaangażowanie ludzi w takie sprawy, uważam że lepiej grać w mniejszym gronie - ludzi aktywnych i zaangażowanych (oczywiście do pewnych granic - to tylko gra) niż grać w 50 osób gdzie 3/4 się nie zna, bo ktoś się loguje i nawet nie powie "Cześć/Dzieńdobry" na guild chacie. I to właśnie ludzi aktywnych ( w sensie interakcji z innymi) i zaangażowanych szukam najbardziej.
4. Nie wprowadzam ograniczeń wiekowych - jestem zdania że każdemu należy dać szanse! Wiek może być jakimś wyznacznikiem stopnia rozwoju człowieka - ale już wielokrotnie w mojej przeszłości przekonałem się ze to zupełnie nie jest reguła a czasem jest nawet na odwrót.
5. Rekrutacja nigdy nie będzie zamknięta. Daje każdemu szanse (jest to zazwyczaj miesiąc w randze Initiate) ale jednocześnie staram się aby gildia nie rozrosła się zbyt duża - jest to średnio dobre dla ludzi w gildi, łatwiej o podziały, trudniej o dobrą atmosferę.
6. Nigdzie się nam nie śpieszy. Już o tym pisałem ale powtórzę: każdy gra w swoim tempie, mam dla SeeD dość ambitne plany, ale nigdy przenigdy nie będzie to na zasadzie: "gazu do max lvl i szybko farmienie raidów". Dungi będą tam i za tydzień i za miesiąc, każdy dobije w swoim tempie. Uważam że community - to dużo więcej niż robienie razem dungów z osobami z tym samym tagiem.
7. Team Speak - w zasadzie nie jest wymagany, ale bardzo namawiamy do wchodzenia. TS ma jeden zasadniczy plus - można pogadać i grać jednocześnie - co nie zawsze jest możliwe przy chacie. Dodatkowo, ciężko jest się dogadać na chacie podczas jakiejś poważniejszej walki etc. Guild Chat jest świetnym narzędziem do komunikacji między ludźmi w innych kanałach TS, zadawaniu pytań czy zwykłych pogaduch, wiadomo że ciężko gadać na TS w 20 osób na kanale. Czesto sie spotykam z tym że ludzie na TS i ludzie nie na TS w tej samej gildi dzielą się niejako na dwie grupy, nie chciał bym żeby tutaj tak się stało. Dlatego powtarzam, nie ważne że siedzisz na TS, przywitaj się w chacie, ZAWSZE. Nie ignoruj ludzi którzy piszą, nie zawsze każdy ma ochotę wchodzić na TS i rozmawiać, czasem trzeba włączyć muzykę i porąbać drewka.
To powinno dać wam obraz -mniej lub więcej - tego co chcę stworzyć pod banerem SeeD: Przedewszystkim paczkę ludzi którzy lubią ze sobą grać, dobrze się bawią i są dumni z noszenia logo gildi przy swoim nicku. Chciałbym aby była to dobrze zgrana grupa ludzi która w swoim czasie i tempie pokona najtrudniejszy content w grze, a jak będziemy się pojawiać w mieście to ludziom będą oczy bieleć od naszego equipu :)
Skorzystam od razu z okazji i zapraszam do rejestracji - im wcześniej tym lepiej. Już teraz organizujemy kilka spraw na premierę i fajnie było by to zrobić mając na uwadzę wszystkich chętnych - tak aby nikt nie czół się pominięty.
Tsuya Rhiki Headmaster replied
636 weeks ago