Witam! :) Dziś sporo zmian w coilu, od wtorku ruszamy z nowym systemem. Read on.
Po 1: Eventy Gildyjne + SeeD Promo Jako że gilidyjnie zwolnił nam się trochę roster, rzadko kiedy robimy tytka czy t5, Levi tez nie cieszy się wielkim wzięciem mamy trochę więcej miejsca na "luźne" rzeczy. Wpadłem na pomysł kilku "fun" eventów na których będzie można się pośmiać i po rywalizować w większym gildyjnym gronie. Event taki odbywać się będzie 1-2x w miesiącu, nagrodami będzie kaska, specjalny tytuł (do czasu next eventu) oraz punkty rajdowe. Kolejną sprawą którą chciałbym się zająć jest nakręcenie filmu gildyjnego ;) W każdy poniedziałek ok. 19:00 odbywać się będzie nagrywanko, wszystkich dostępnych proszę o standardowe zapisanie się w kalendarzu.
Po 2: Powrót składek gildyjnych :) Tak. Jako że SE zapowiedziało budowę statków kosmicznych w piwnicy (za pomocą miniaturyzacyjnej magii!) nasze ukochane składki wracają do łask. Składki wnoszą 50k/mieś płacone z góry licząc razem z obecnym miesiącem, można wrzucać bezpośrednio do skrzynki gdyż dysponujemy już logami :) Pieniążki zostaną przeznaczone na nagrody za eventy oraz budowę naszego kosmicznego kosmodromu. Aha, jako że nasz Wyganiec został już wygnany stanowisko Wyrwigrosza jest otwarte, zgłoszenia bezpośrednio do mnie. Pilne!
Po 3: Nowy system coilowy. Punkty gdy większość z was słyszy zwrot DKP przechodzą ciary po plecach. HAVE NO FEAR! System "DKP" w naszym przypadku będzie troszkę zmodyfikowany na potrzeby gildi. Jak to będzie wyglądać i co nam to da:
1. Zmotywowanie ludzi do przestrzegania godziny zapisów oraz punktualności - spóźnienie jednej osoby o 20 minut, to 20 minut czasu dla 7 innych osób. 2. Nagradzanie najbardziej aktywnych szybszym dostępem do dropów co wyeliminuje następujące sytuacje: - Nowe "niepewne" osoby biorące drop po czym odchodzące z gildi/przestające grać. - Loot whore gtfo 3. Mniej aktywni w końcu doczekają się swoich dropów, a też nie będą czuć jakiejś złości innych graczy, że dostał i nie gra - zarobił to kupił. 4. Nawet w wypadku zapisania się i nie zabrania ze składem dostajemy pkt (czytaj dalej). Czyli osoby z "rezerwy" nie będą miały poczucia "zmarnowanego czasu". 5: Bardziej doświadczeni gracze będą chętniej uczyć mniej doświadczonych kolegów bo za każdy run są punkty, więc nawet 3h wipowania przełoży się na więcej zebranych pkt co przełoży się na drop.
Za co dostajemy punkty, na co je wydajemy i przede wszystkim, kto to wszystko będzie liczył?
1: za co dostajemy pkt i za co je tracimy :) +1pkt za zapisanie się do godz. 23 dnia poprzedniego zgodnie ze schematem: Main Job, Sub Job, ewentualne uwagi +1pkt za stawienie się 5 minut przed godziną rajdu (oznacza to gotowość w North Shroud, bycie naprawionym, z medsami i foodem) +2pkt za każdy coil udany czy nieudany. -4pkt za zapisanie się i nie przyjście -2pkt za zapisanie się, nie przyjście, ale poinformowanie najpóźniej godzinę przed runem, że coś wypadło, a uda się znaleźć zastępstwo +3pkt za ściągnięcie brakującego ogniwa - czyli jeżeli do skompletowania grupy brakuje 1 healera to leader rozsyła smsy do wszystkich healerów offline, ten który odpowie pierwszy (oczywiście odpowie pozytywnie) dostaje +3 (nie przysługują mu punkty za zapisanie, punktualność ani za rajd) UWAGA: Osoby które zapisały się na run, ale z powodu braku miejsca/wymiany nie pójdą dostają taką samą ilość pkt jak ci którzy się załapią, pod warunkiem że będą zalogowani o godzinie rajdu, i bedą dostępni na podmianę podczas trwania runu (można robić dungi etc, byle osoba była w stanie wyjść w razie potrzeby) Dzięki temu osoby które skipną też będą gromadzić pkt, a zgodnie ze starym systemem w przyszłym tyg/na next run będą miały pierwszeństwo tak aby miały okazję wydać pkt.
2: Na co wydajemy pkt, zasady bidowania. Pkt wydajemy na drop z coila. Po zabiciu bossa otwieramy skrzynkę, licytacja odbywa się "na gorąco", są jednak pewne reguły licytacji: - Pierwszeństwo w licytowaniu mają osoby dla których item jest dla klasy głównej (wyleciał pierścionek dla mnk, każdy kto ma main klasę MNK ma pierwszeństwo w licytowaniu) - W następnej kolejności pierwszeństwo mają osoby które mogą nosić item na zadeklarowanej "offklasie" - Jeśli nie ma żadnego chętnego drop staje się free Greed. - Itemy mają minimalną wartość pkt jaką trzeba na nie wydać (po 1 tygodniu) (tak aby ludzie którzy nie mają się z kim licytować też wydawali pkt)
3: Kto to wszystko liczy? Od wtorku pojawi się na stronie Raid Tracker, gdzie będziecie mogli zobaczyć swoje pkt, po każdym coilu Raid Tracker będzie uzupełniany przez Raid Leaderów. Póki co będę to ja, Ash i korzystając z okazji chciałbym powołać Kondora na stanowisko Raid Leadera (Commander), zawsze mi pomagał, jest z nami od początku i w ogóle poczciwy z niego koleś :) Oprócz Raid Trackera będzie do podglądu także google spreadsheet na którym będziecie mogli zobaczyć kto nie załapał się na jaki run.
4: Sytuacje "wątpliwe" 1. "Nie pamiętam ile mam punktów" - to jest tylko Twój problem. Sprawdzenie spreadsheeta to 2 minuty. Nie pamiętasz, nie bidujesz. Pilnuj swojego interesu. 2. "Ale ja zapomniałem się zapisać/spóźniłem się tylko 3 minuty" - to jest Twój problem. Inni zrobili to na czas. Szanuj ich czas i czas leaderów. 3. "Nie chce mi się tego liczyć" - nie przejmuj się - tabelki uzupełnia Tsu/liderzy, a liczą się same. Nikt Cię nie oszuka, bo wszystko odbywa się jawnie. 4. "Oni mają tak dużo punktów, nigdy nie dogonię" - pamiętaj, że "Oni" mają też już jakieś dropy, a jak nie to punkty też wydadzą. To zmienia się jak w kalejdoskopie. Mają dużo punktów, bo są aktywni ale tak jak i Ty płacą za drop tymi ciężko zarobionymi punktami. 6. "Ale ja mam życie, pracę, kota i córkę - nie mogę grać tyle co X" - X też ma życie, ale wybrał tak, że może poświęcać więcej czasu, wcale to nie oznacza, że ma łatwiej w życiu
5: Formuła zapisów, godziny składania grup. Coile kończymy o 22. Miedzy 22 a 23 jest idealna pora na zapisanie się na coil dla tych którzy nie zrobili tego wcześniej. Grupy składane będą o godzinie 23. Osoba zapisująca się powinna umieścić w komentarzu swoją Main klase i offklase po slashu. Przyklad: Psuja Zbuja MNK/SCH
6: Słowa końcowe Na pewno system ma wiele luk i dziur które wyjdą w praniu, jeśli ktoś ma jakieś sugestie/pytania walić do mnie. Najgorszym sposobem rozwiązywania problemów jest NIE rozmawianie o nich tylko kombinowanie i gadanie za plecami jak to jest źle, łatwo jest narzekać ale zazwyczaj nikt się nie wysili żeby pomyśleć jak coś ulepszyć i na narzekaniu się kończy.
- Updatowany dział Rekrutacja ZAPOZNAJCIE SIĘ PROSZĘ Z TYM: KLIK!!!! - Updatowane topiki rekrutacyjne na stronach
PROSZĘ WSZYSTKICH O PODPIS: PRZECZYTAŁEM I PRZYJĄŁEM POD TYM POSTEM. BEZ SPAMU I ZBĘDNYCH KOMENTARZY.
"+3pkt za ściągnięcie brakującego ogniwa - czyli jeżeli do skompletowania grupy brakuje 1 healera to leader rozsyła smsy do wszystkich healerów offline, ten który odpowie pierwszy (oczywiście odpowie pozytywnie) dostaje +3 (nie przysługują mu punkty za zapisanie i punktualność) "
jest to dobry pomysl ale ten punkt moze byc strasznie naginany, nie zapisze sie na raid, wejde na TS zeby z wami pogadac a w tym momencie bedzie brakowalo tanka, dostane 3 pkt mimo iz moglem zapisac sie 24h przed eventem.
Tsuya Rhiki Headmaster replied
589 weeks ago