Tsuya Rhiki Headmaster replied

533 weeks ago

Łapserdaki!
Szybki newso przed alexandrowo-savadżowy.

1: Deklaracje main/off klas

Zapraszam wszystkich chcących alexandrować do wypełnienia poniższej ankiety.
Jutro przed Rajdem leaderzy sprawdzą czy każdy kto jest w składzie zadeklarował main klasę.
Co do off klasy, z uwagi na to iż nie każdy jeszcze ma 60lvl poczynimy pewne ustępstwa i PÓKI CO może być to coś co mamy na 50+lvlu. W ramach przypomnienia:
- Dobrze by było gdyby offklasa była innego archetypu niż main klasa (heal/dps/rdps/tank)
- Offklasa ma prędzej czy później służyć jako "zapasowa" opcja dla Asha który składa składy i brakuje np. tanka tak więc dobrze by było nią rzeczywiście ogarniać w stopniu zadowalającym.

Można też ustnie na TS przyjść do Asha albo Eboli jeśli tak komuś wygodniej,

Deklaracja Main/Off klasy

2: Grupy weekendowe.

Rozmawiałem dzisiaj z naszymi commanderami i wspólnie doszliśmy do wniosku
Tutaj głównie informacja dla nowych, bo starzy wiedzą jak to działa. Dla przypomnienia i rozjaśnienia:
Weekend (tzn. sob/niedź) jest dniem wolnym i każdy może sobie zorganizować rajda jakiego sobie tylko zapragnie. Z uwagi na system tokenów, na Alexandrze zaczynamy grupy weekendowe już od pierwszego tygodnia.
Z uwagi na to jednak ze staramy się organizować dla was takie rzeczy, takie grupy zawsze są składanie "gilidyjnie" chociaż ostateczna decyzja kto bedzie a kto nie będzie w takiej grupie należy do leadera grupy i mnie, niestety miejsc jest tylko 8.
Mamy sporo chętnych więc odrazu to będą dwie grupy i teraz małe przypomnienie jak one działają:

- Grupa 1 będzie z uwagi na mój brak czasu organizowana przez Kondora, będzie to grupa wywodząca się w dużej mierze z naturalnie ukształtowanej prawie 2 lata temu grupy progresowej - czyli osób które dużo grały, i jako pierwsze zaczeły robić end-game, potem slot w grupie otwiera się tylko gdy ktoś z obecnej ósemki z jakiś powodów nie może/odszedł z gildi, wtedy na miejsce wrzucany jest najstarszy,najbardziej doświadczony i przede wszystkim z dostępnym czasem członek gildi, i tutaj miejsca są raczej zamknięte i zasady dostania się są jasne. Ważne jest jednak aby pamiętać o tym że chłopaki ćwiczą w weekendy nolifując po 8-9 godzin a w tygodniu rajdują normalnie z całą resztą udzielając wszystkim swojego expa.

- Grupa 2 organizowana jest przez Vartora, jest ona nie co "luźniejsza" pod względem wymagań i przede wszystkim wybierana na bierząco, tzn za każdym razem jak jest składana każdy jest brany pod uwagę, zwłaszcza że dość często zdarza się że ktoś nie może akurat i wtedy jest zamianka. Pamiętajmy jednak przed zapisami że wymagania zarówno czasowe jak i organizacyjne w obydwu przypadkach są większe.

- Grupa 1, choćby ktoś akurat nie mógł przyjść, nie może "podkradać" ludzi grupie drugiej.

- Eventy weekendowe nie mogą w żaden sposób kolidować z radjami gilidyjnymi.

- Pod koniec tygodnia w kalendarzu pojawi się event do grupy 2 gdzie każdy kto ma czas i chęci w weekend będzie się mógł zapisać, w ciągu tygodnia zweryfikujemy - zwłaszcza nowych - czy dają radę czy tylko dużo mówią ;) Decyzja kto zostanie zabrany ostatecznie należy do Vartora i Mnie. Nawet jeśli ktoś nie zostanie zabrany, bo całkiem możliwe że będzie więcej chętnych niż slotów, warto się ponownie zapisywać, bo tak jak już mówiłem - najprawdopodobniej będą częste podmianki. Dodatkowo jeśli będziemy widzieć że jest wystarczająco chętnych na 3 grupy (kto wie) będziemy składać i trzecią.

- Alexander w poniedziałek to tzw. "ostatki" czyli czas gdy próbujemy grupami połówkowymi (i mniej) nadrobić ludziom którzy z jakiś powodów nie mogli być w tyg etc. tokeny za Alexa.

- Jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych, zbierze się grupa 3 i zostanie wyznaczony jej "ogarniacz"

- Zostało kiedyś zarzucone że to nic innego jak statiki, i jest to poniekąd prawdą, jednak pamiętajmy że koniec końców weekend jest wolny i nie można komuś zabraniać organizowania grupy w weekend, jeśli są osoby które chcą, to nie będziemy im tego utrudniać tylko wspierać to jak się da organizacyjnie. A koniec końców wychodzi to wszystkim na dobre, bo w tygodniu te osoby dzielą się z resztą doświadczeniem pomagając całości.

3: Zasady zapisów na Rajdy- przypomnienie.

Do tego krótkie przypomnienie zasad zapisów na rajdy:
Zapisy na ALexander [Zasady]
CZYTAĆ! ZWŁASZCZA NOWI!

Na koniec standardowo, jeśli ktoś ma jakiś problem bądź pytania odnośnie działania grup, napiszcie mi wiadomość przez stronę a chętnie rozwieję wszelkie wątpliwości.

-Tsu

PS: PROSZĘ WSZYSTKICH O TRADYCYJNY PIP POD POSTEM

Czarna Materia. Czarna Dziura. Czarny Tsuya…..Czokotubka.

Caerglad replied

533 weeks ago

Pierwszy

Mayweda Paeoniis SeeD replied

533 weeks ago

Pip

Ash Elrick SeeD replied

533 weeks ago

pipo

Credor ty nie jesteś Kopernikiem który się kłóci z Kościołem o to czy ziemia jest okrągła i czy orbituje wokół słońca a nie na odwrót.
Jesteś przybranym kuzynem Kopernika od strony wujka który upiera się że Jowisz orbituje wokół księżyca.–-Arajan Kadali

Bear Zaxar replied

533 weeks ago

pipa

Tsura replied

533 weeks ago

ok

Grzegorz SeeD replied

533 weeks ago

confirmed

Vidocq Geront SeeD replied

533 weeks ago

PiP