Łapserdaki! Szybki newso przed alexandrowo-savadżowy.
1: Deklaracje main/off klas
Zapraszam wszystkich chcących alexandrować do wypełnienia poniższej ankiety. Jutro przed Rajdem leaderzy sprawdzą czy każdy kto jest w składzie zadeklarował main klasę. Co do off klasy, z uwagi na to iż nie każdy jeszcze ma 60lvl poczynimy pewne ustępstwa i PÓKI CO może być to coś co mamy na 50+lvlu. W ramach przypomnienia: - Dobrze by było gdyby offklasa była innego archetypu niż main klasa (heal/dps/rdps/tank) - Offklasa ma prędzej czy później służyć jako "zapasowa" opcja dla Asha który składa składy i brakuje np. tanka tak więc dobrze by było nią rzeczywiście ogarniać w stopniu zadowalającym.
Można też ustnie na TS przyjść do Asha albo Eboli jeśli tak komuś wygodniej,
Deklaracja Main/Off klasy 2: Grupy weekendowe. Rozmawiałem dzisiaj z naszymi commanderami i wspólnie doszliśmy do wniosku Tutaj głównie informacja dla nowych, bo starzy wiedzą jak to działa. Dla przypomnienia i rozjaśnienia: Weekend (tzn. sob/niedź) jest dniem wolnym i każdy może sobie zorganizować rajda jakiego sobie tylko zapragnie. Z uwagi na system tokenów, na Alexandrze zaczynamy grupy weekendowe już od pierwszego tygodnia. Z uwagi na to jednak ze staramy się organizować dla was takie rzeczy, takie grupy zawsze są składanie "gilidyjnie" chociaż ostateczna decyzja kto bedzie a kto nie będzie w takiej grupie należy do leadera grupy i mnie, niestety miejsc jest tylko 8. Mamy sporo chętnych więc odrazu to będą dwie grupy i teraz małe przypomnienie jak one działają:
- Grupa 1 będzie z uwagi na mój brak czasu organizowana przez Kondora, będzie to grupa wywodząca się w dużej mierze z naturalnie ukształtowanej prawie 2 lata temu grupy progresowej - czyli osób które dużo grały, i jako pierwsze zaczeły robić end-game, potem slot w grupie otwiera się tylko gdy ktoś z obecnej ósemki z jakiś powodów nie może/odszedł z gildi, wtedy na miejsce wrzucany jest najstarszy,najbardziej doświadczony i przede wszystkim z dostępnym czasem członek gildi, i tutaj miejsca są raczej zamknięte i zasady dostania się są jasne. Ważne jest jednak aby pamiętać o tym że chłopaki ćwiczą w weekendy nolifując po 8-9 godzin a w tygodniu rajdują normalnie z całą resztą udzielając wszystkim swojego expa.
- Grupa 2 organizowana jest przez Vartora, jest ona nie co "luźniejsza" pod względem wymagań i przede wszystkim wybierana na bierząco, tzn za każdym razem jak jest składana każdy jest brany pod uwagę, zwłaszcza że dość często zdarza się że ktoś nie może akurat i wtedy jest zamianka. Pamiętajmy jednak przed zapisami że wymagania zarówno czasowe jak i organizacyjne w obydwu przypadkach są większe.
- Grupa 1, choćby ktoś akurat nie mógł przyjść, nie może "podkradać" ludzi grupie drugiej.
- Eventy weekendowe nie mogą w żaden sposób kolidować z radjami gilidyjnymi.
- Pod koniec tygodnia w kalendarzu pojawi się event do grupy 2 gdzie każdy kto ma czas i chęci w weekend będzie się mógł zapisać, w ciągu tygodnia zweryfikujemy - zwłaszcza nowych - czy dają radę czy tylko dużo mówią ;) Decyzja kto zostanie zabrany ostatecznie należy do Vartora i Mnie. Nawet jeśli ktoś nie zostanie zabrany, bo całkiem możliwe że będzie więcej chętnych niż slotów, warto się ponownie zapisywać, bo tak jak już mówiłem - najprawdopodobniej będą częste podmianki. Dodatkowo jeśli będziemy widzieć że jest wystarczająco chętnych na 3 grupy (kto wie) będziemy składać i trzecią.
- Alexander w poniedziałek to tzw. "ostatki" czyli czas gdy próbujemy grupami połówkowymi (i mniej) nadrobić ludziom którzy z jakiś powodów nie mogli być w tyg etc. tokeny za Alexa.
- Jeśli będzie wystarczająco dużo chętnych, zbierze się grupa 3 i zostanie wyznaczony jej "ogarniacz"
- Zostało kiedyś zarzucone że to nic innego jak statiki, i jest to poniekąd prawdą, jednak pamiętajmy że koniec końców weekend jest wolny i nie można komuś zabraniać organizowania grupy w weekend, jeśli są osoby które chcą, to nie będziemy im tego utrudniać tylko wspierać to jak się da organizacyjnie. A koniec końców wychodzi to wszystkim na dobre, bo w tygodniu te osoby dzielą się z resztą doświadczeniem pomagając całości.
3: Zasady zapisów na Rajdy- przypomnienie. Do tego krótkie przypomnienie zasad zapisów na rajdy: Zapisy na ALexander [Zasady] CZYTAĆ! ZWŁASZCZA NOWI!
Na koniec standardowo, jeśli ktoś ma jakiś problem bądź pytania odnośnie działania grup, napiszcie mi wiadomość przez stronę a chętnie rozwieję wszelkie wątpliwości.
Credor ty nie jesteś Kopernikiem który się kłóci z Kościołem o to czy ziemia jest okrągła i czy orbituje wokół słońca a nie na odwrót. Jesteś przybranym kuzynem Kopernika od strony wujka który upiera się że Jowisz orbituje wokół księżyca.–-Arajan Kadali
Tsuya Rhiki Headmaster replied
533 weeks ago