Aya Sanvean replied

599 weeks ago

Jeśli mogę dodać 3 groszę…

Co do T5 to moim zdaniem jest nas wystarczająco dużo obecnie żeby tworzyć co najmniej 2 grupy które biorą max 2 nowych kolegów/koleżanki ponieważ więcej osób ciężko przeprowadzić.
Uważam również że jeśli będzie potrzeba powinno się utworzyć w kalendarzu grupy treningowe które będą bez spiny ćwiczyć z ludźmi którzy nie mają walki opanowanej od podstaw. Często się słyszy komentarz że trzeba ćwiczyć t5, ćwiczyć Tytana z pugiem ale każdy wie jaka to katorga. Ćwiczyłem z randomami miesiąc zarówno T5 i Tytka i 70% grup wychodzi z party po 2-3 wipeach, 10% grup potrafi dojść do serca/divebombów nie wspominając o różnych taktykach i nieporozumieniach więc chyba każdy z nas wie jakie to frustrujące. To chyba nie problem żeby poświęcić godzinkę 2-3 razy w tygodniu

Co do brakujących klas to zgadzam się z Orange, jak wchodziłem do gildii brakowało Bardów i na niego się przerzuciłem (i żeby nie było nie żałuję tego), zanim nabiłem go na ilvl potrzebny na coile Bardów już było więcej. Każdy powinien grać kim lubi a healerzy prędzej czy później sami się pojawią

PiP

Frey Nuitari replied

599 weeks ago

I teraz największa dygresja - czy lepiej zmienić się pod wymogi gildii, i być słabym healerem, czy zostać na swojej klasie i stać się w niej teoretycznie najlepszym graczem?

W każdym wypadku wyszkolenie nowego healera będzie kosztować czas jego i innych ludzi - i wieczny dylemat czy w tym czasie nie znajdzie się jakiś nowy już wyszkolony?Ciubajka

wiem ,ze wybiórcze cytowanie jest niegrzeczne, ale mimo to pozwolę sobie to zrobić ,by zaprzeczyć. Jak ktoś NAPRAWDĘ chce się naumiec grać daną klasa, to w przypadku FFXIV to moim zdaniem jest to kwestia jednej rozmowy z naszymi healerami + pare instancji(ot np : Karnirun po wp :P). Ja healować w mmo zacząłem dopiero tutaj i z tego co słyszałem ,złej opinii nie miałem. Kwestia jest tylko i wyłącznie tego chcenia, bo tu trudnych mechanik healerskich naprawdę nie ma - czarow leczących jest mniej niz 10, a kazda walka jest mechaniczna :) Dlatego, jak rzekłem Frey, uważam ,że każdemu chcącemu trzeba jak najbardziej dać szanse i wspierać jak się tylko da. - a nóz łyzka widelec odnajdzie swoje powołanie w healowaniu?

a co do rotacji ,ze jednego dnia jest sporo heali, tydzień później nie, nie pamiętam już kto to napisał, ale moim zdaniem liczenie na off-spece to organizacyjnie lipa w proszku, i wywieranie de facto na nich presji - "idz na healu bo inaczej nie pójdzie 3 grupa" - lepiej mieć zapas healerów niż zmuszać ludzi do grania off-specami. Ja sam obiecałem Tsu rerollując na tanka w tym patchu ,ze na mojego heala może w razie czego liczyć, ale z każdym dniem coraz bardziej nie chcę tego robić :P

Saitou replied

599 weeks ago

Witam, to moj pierwszy post tutaj (^_^)/
Jestem jednym z nowych o których tu mowa :]
Na tą chwilę mam WAR 92 BLM 90 WHM/SCH 75 i świeżego monka for fun :]
Utknąłem na Titanie i T5.

Obecnie priorytetyzuje WARka.
BLM moj poczatkowy main poszedl w odstawkę, miedzy innymi za sprawa Tytana, na którym długi casting time jest przekleństwem, nie mniej lubie sobie coś przypiec od czasu do czasu :]
SCH i WHM po patchu 2.2 nie nadają sie już na endgame. Nie gram nimi obecnie zbyt wiele, ale nie mam też oporów, gdy zaistnieje potrzeba, raidować tymi klasami. Tutaj jednak potrzebowałbym wspomnianej pomocy przy farmie 1-5 aby podbic ilv. Moj skill z pewnoscia nie dorówna main healerom, ale może będzie wystarczający i warto spróbowac jeśli ma to zwiększyć możliwości guild.
Jak widac lubie mieć wiele jobow, co ma swoje dobre i zle strony. Moja nowa zabawka jest MNK.

Z wymienionych powodów z mojego punktu widzenia chciałbym:
1) przebrnąć przez T5 i Titana jak najszybciej, nawet na zasadzie przepchnięcia, tak bym mógł zacząć ćwiczyć nowy endgame i chodzić na głowne eventy
2) w wolnych chwilach farmic T5 i wcześniejsze, gdyż u mnie jobów do wykarmienia jest zawsze pod dostatkiem :)

Cheers!

last edited 599 weeks ago by Saitou

Tsuya Rhiki Headmaster replied

599 weeks ago

Orendżu.
Po 1, na T5 nikt nie brał 4 nowych osób - ekipa Kamila CHCE zrobić T5 swoimi siłami a brakuje im tylko 2 slotów (heal+dps) które zaoferowaliśmy im wypełnić. Do tego tylko w poniedziałek. To że z kamilem poszły 4 osoby (a 2 osoby od kamila zostały na lodzie) to była jakaś organizacyjna katastrofa.
uffff
Co do reszty T5, zobaczymy kto będzie się zapisywać i od tego wyjdziemy. Pamiętajmy o Echo buffie, w tej chwili powinniśmy być w stanie przeciągnąć 1 osobę nawet jak będzie martwa całą walkę (na 3x dps), aczkolwiek wiele osób nie chce być przeciąganych i ja to rozumiem i szanuję.

Co do healerów, tak jak mówiłem - zastanowić się 3x bo nie zagwarantuje że za 2 tyg nie dołączy jakiś heal, jednak gdy Ty dochodziłeś Orandżu do SeeD, mieliśmy po 5 nowych aplikacji tygodniowo, w tej chwili to jest raczej 5 aplikacji w miesiącu. Inna sprawa że to indywidualna sprawa każdego czy będzie chciał czy nie, więc myślę że debatowanie o tym jest meh, kilka razy ktoś zmieniał klasę i nawet jeśli to było nie dobre dla skadów nigdy nie miałem nic przeciwko ponieważ każdy powinien grać tym w czym się dobrze czuje,

-Tsu

Czarna Materia. Czarna Dziura. Czarny Tsuya…..Czokotubka.

kamilus SeeD replied

599 weeks ago

Temat 1:
Odnośnie "naszego" t5. Nie chcemy przeciągania - chcemy pomocy dwóch CIERPLIWYCH osób (SCH i SMN), aby to zrobić samemu. Po to, aby się nauczyć, po to, aby potem móc to farmić dla potrzebujących (ja akurat nie potrzebuję dla BLM już :P) i po to, aby móc stworzyć więcej grup na t6-9.
Myślę, że jest jakaś dezinformacja delikatna wewnątrz SeeD albo i dwie wizje tego co oznacza rotacja przy ćwiczeniach. W moim mniemaniu to trzymanie sensownego core i 2-3 osoby wymieniane, aby móc jak najszybciej poznać walkę i ją progresować. Myśmy mieli ten problem, że co run inny healer i zawsze coś strzeliło offtanka. Mam nadzieję, że w najbliższy poniedziałek Twintania polegnie. Tak po prostu. Bo to jest osiągalne.
Szkoda nam trochę, że echo buff teraz wchodzi zawsze :( Trudno. Najwyżej będziecie nam wypominać, że nie zrobiliśmy przed patchem :(

Temat 2:
Robię WHM. Jak już wspomniałem na TS - nie potrafię ogarnąć SCH i SMN (przynajmniej teraz). Jednak WHM już podstawy załapałem. Generalnie mam każdy job powyżej ilvl70, ale jak tylko skończę na moim BLM animusa to skupię się na wyrobieniu ilvl90 na WHM i nauczenia się porządnie leczenia. Myślę, że K'eira sporo mi w tym pomoże, jako że Ona chce się przesiąść na SCH. Zacząłem już przed patchem, gdy był limit na mytho, przerwałem ze względu na animusa (bo to dla mnie priorytet). Zastanawiałem się jaką klasą grać jako drugą i potrzeba gildii utwierdziła mnie w wyborze WHM (wcześniej w planach był DRG, którego mam ilvl88). Niestety wiąże się to z wieloma godzinami treningów, padania tanków i farmienia coila (t2 muszę jeszcze tylko naszyjnik). Myślę jednak, że w ciągu 2-3 tygodni jest to do zrobienia i jako tako stanę się przydatny na eventy FC.
#pcmasterrace

Orange replied

599 weeks ago

Nie chcemy przeciągania - chcemy pomocy dwóch CIERPLIWYCH osób (SCH i SMN), aby to zrobić samemukamilus

To i ja swoją pomoc oferuję. Najczęściej na T5 gram WHM ale bywałem już z pugami zawówno na SCH, jak i SMN (nawet z sukcesem) :). Co do dezinformacji - pewnie coś w tym było ale nie ciągnijmy tematu.

Ostatecznie T5 jest w kalendarzu a wszystko w tym temacie chyba już zostało powyżej powiedziane. Więc dalej nie trzeba się rozwodzić.

Tsuya Rhiki Headmaster replied

599 weeks ago

Może jak podam na konkretnych przykładach zobaczycie jak to wygląda co powinno dać wam lepszy obraz:

Team A
Vinc PLD >>> Daimon
Jade WAR >>> Daimon
Ash SCH
Miyamoto WHM
Ebola BRD >>>> Aya
Triss BLM >>> Vidocq
Doomi SMN >>>> Ciubajka
Reaskel DRG >>>> Rolka

Team B
Arto PLD >>> Daimon
Karni WAR >>> Daimon
Kondor SCH
Orange WHM
Lily BRD >>> Aya
Kielus SMN >>> Tangarin
Tsuya MNK >>> Rolka
Vidocq BLM >>> Vanille

I teraz tak: w przypadku gdy 1 z osob sie nie zapisze, idzie ta na zamianke, w przypadku gdy zapiszą się oboje, idzie ta która NIE BYŁA więcej razy. (kto ile razy był a nie był codziennie notuje w notesie)

Kolejne osoby które dochodzą są dodawane na podmiankę. Np jeśli doszedł by Meele DPS , jak widzicie rolka jest zamieniany pomiędzy 2 teamami, więc gdyby pojawił się nowy meele byłby ustawiony tak aby zawsze zmianiać się z raskielem, a rolka zawsze zmieniał by się ze mną.
Tak dodajemy dopoki nie ma ludzi na 3 team.

Czarna Materia. Czarna Dziura. Czarny Tsuya…..Czokotubka.

Frey Nuitari replied

599 weeks ago

Na pewno sytuacja się zmieni, jak cześć nowych osob zrobi coila 5, na razie trzeba sobie radzić tymi zasobami jakie mamy.Dla mnie to co powyżej jest jasne i zrozumiałe.

Orange replied

599 weeks ago

Może jak podam na konkretnych przykładachTsuya Rhiki

Podziwiam, że jeszcze nad tym panujesz :))))))

Jade Firefly replied

599 weeks ago

czyli tylko bede grupowany z Daimonem albo Vincem?
Please log in to post a reply.